διαβήτης μεταβολική νόσος της γλυκόζης του αίματος

διαβήτηςDr. Iakovos Theodosiou MD.DipU
RELATED MENU[weaver_extra_menu menu=’ΔΙΑΙΤΑ’ style=’menu-vertical’]
Ο διαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης, περιγράφεται μια μεταβολική νόσος στην οποία ο άνθρωπος έχει υψηλή γλυκόζη αίματος (σάκχαρο αίματος) πέραν του φυσιολογικού, είτε γιατί η παραγωγή ινσουλίνης είναι ανεπαρκής, είτε γιατί τα κύτταρα του σώματος δεν αποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη που παράγει, είτε και οι δύο. Οι ασθενείς με υψηλό σάκχαρο του αίματος εμφανίζουν συνήθως πολυουρία, πολυδιψία και πολυφαγία.

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χαρακτηριστεί ως μια διαταραχή του μεταβολισμού. Μεταβολισμός είναι το σύνολο των διαδικασιών που το σώμα μας χρησιμοποιεί την τροφή μετά την πέψη και την είσοδο των θρεπατικών συστατικών στο αίμα για παραγωγή ενέργειας και την ανάπτυξη του. Το μεγαλύτεο ποσοστό από ό, τι τρώμε μετατρέπεται σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι μια μορφή σακχάρου στο αίμα και είναι η κύρια πηγή καυσίμου για το σώμα μας.

Όταν τα τρόφιμα αφομοιώνονται, η γλυκόζη μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματός μας. Τα κύτταρα μας χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για ενέργεια και την ανάπτυξη τους. Ωστόσο, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα μας, χωρίς να είναι παρούσα μια ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη και καθιστά δυνατή την είσοδό της.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Μετά το φαγητό, το πάγκρεας απελευθερώνει αυτόματα επαρκή ποσότητα ινσουλίνης για να κινηθεί η παρούσα γλυκόζη απο το αίμα μας στα κύτταρα μας και μόλις η γλυκόζη εισέλθει στα κύτταρα μας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πέφτουν.

Ένα άτομο με διαβήτη έχει μία κατάσταση στην οποία η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα είναι πολύ αυξημένα και λέγεται υπεργλυκαιμία. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν παράγει ινσουλίνη, ή έχει κύτταρα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη που το πάγκρεας μας παράγει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση επιπέδων γλυκόζη στο αίμα. Αυτή η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα περνάει τελικά έξω από το σώμα μας στα ούρα. Έτσι, ακόμη κι αν το αίμα έχει αφθονία γλυκόζης, τα κύτταρα δεν την λαμβάνουν για τις βασικές ενεργειακές απαιτήσεις τους και την ανάπτυξή τους.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1
Είναι ο διαβήτης που ο οργανισμός μας δεν παράγει ινσουλίνη. Επίσης αναφέρεται και ως ινσουλινο-εξαρτώμενος διαβήτης, νεανικός διαβήτης, ή πρώιμης έναρξης διαβήτη. Οι άνθρωποι συνήθως αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1 πριν από τα 40 έτη τους συχνά στην πρώιμη ενήλικη ζωή ή την εφηβεία.

Ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να λάμβάνουν εξωγενός ινσουλίνη για το υπόλοιπο της ζωής τους. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί οτι κρατούν φυσιολογικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με τη διενέργεια τακτικών εξετάσεων αίματος και με ειδική δίαιτα.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
Είναι ο διαβήτης που ο οργανισμός μας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για τη σωστή λειτουργία, ή τα κύτταρα στο σώμα δεν αντιδρούν σωστά στην ινσουλίνη που παράγει(αντίσταση στην ινσουλίνη).

Περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη σε όλο τον κόσμο είναι τύπου 2.

Μερικοί άνθρωποι ίσως να είναι σε θέση να ελένξουν τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, με την απώλεια βάρους, την υγιεινή διατροφή, την άσκησης, και με συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα τους. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 είναι τυπικά μια προοδευτική ασθένεια – που όσο περνά ο χρόνος μας επιβαρύνει και πιθανώς ο ασθενής να καταλήξει να πάρει ινσουλίνη εξωγενός.

Υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έχουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Άτομα με αυξημένο σπλαχνικό λίπος γνωστό και ως κεντρική παχυσαρκία ή το λίπος στην κοιλιά, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο αναπτηξης διαβήτη τύπου 2.
Το υπερβολικό βάρος, η σωματική αδράνεια και οι λάθος τροφές συμβάλλουν βάζουν την υγεία μας σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι επίσης μεγαλύτερος καθώς γερνάμε. Οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Οι άνδρες των οποίων τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι χαμηλά έχουν βρεθεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Σκωτία) λένε ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Αυτός ο τύπος διαβήτη παρουσιάζεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου και μπαίνει η διάγνωση.

Η πλειοψηφία των γυναικών με διαβήτη κύησης μπορεί να ελέγξει το διαβήτη με δίαιτα και άσκηση. Μεταξύ 10% έως 20% από αυτούς θα πρέπει να λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Αδιάγνωστος ή μη ελεγχόμενος διαβήτης κύησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό ενώ το μωρό μπορεί να γεννηθεί υπέρβαρο.

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες των οποίων η διατροφή πριν την εγκυμοσύνη ήταν πλούσια σε ζωικά λίπη και χοληστερόλη είχαν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη κύησης, σε σύγκριση με γυναίκες των οποίων οι δίαιτες ήταν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και τα ζωικά λίπη.

ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είχαν αρχικά προδιαβήτη. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, ήταν υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά δεν ήταν αρκετά υψηλά ώστε να δικαιολογούν τη διάγνωση του διαβήτη. Τα κύτταρα στο σώμα γίνονται ανθεκτικά στην ινσουλίνη.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και στο στάδιο προδιαβήτη, κάποια βλάβη στο κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά μπορεί να έχουν ήδη συμβεί.

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗ & ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗ

Οι γιατροί μπορούν να καθορίσουν εάν ένας ασθενής έχει ένα φυσιολογικό μεταβολισμό, προδιαβήτη ή διαβήτη με τρεις διαφορετικούς τρόπους και τρεις πιθανές εξετάσεις:

ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΜΕΝΗ α1c ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ
– Τουλάχιστον 6,5% σημαίνει διαβήτη
– Μεταξύ 5,7% και 5,99% σημαίνει προδιαβήτη
– Λιγότερο από 5,7% σημαίνει κανονικές

ΓΛΥΚΟΖΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ – FPG
– Τουλάχιστον 126 mg / dl σημαίνει διαβήτης
– Μεταξύ 100 mg / dl και 125,99 mg / dl σημαίνει προδιαβήτη
– Λιγότερο από 100 mg / dl σημαίνει κανονικό

ΔΙΚΙΜΑΣΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΓΛΥΚΟΖΗ – OGTT
– Τουλάχιστον 200 mg / dl σημαίνει διαβήτης
– Μεταξύ 140 και 199,9 mg / dl σημαίνει προδιαβήτη
– Λιγότερο από 140 mg / dl σημαίνει κανονικό

ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όλοι οι τύποι διαβήτη είναι υπό θεραπευτική αγωγή.
Ο διαβήτη τύπου 1 διαρκεί όλη μας την ζωή και δεν υπάρχει πλήρης ίαση. Οι ασθενείς λαβάνουν εξωγενός ινσουλίνη για όλη τους την ζωή και πρακολουθούν σε συνδιασμό με δίαιτα να έχουν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ο διαβήτης Τύπου 2 διαρκεί όλη μας την ζωή, όμως μερικοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να απαλλαγούμε από τα συμπτώματά του, χωρίς φάρμακα, μέσω ενός συνδυασμού με τακτική άσκηση, σωστή διατροφή και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Ειδικές δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, για τον έλεγχο της κατάστασης.
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζονται συνήθως με δισκία, άσκηση και μια ειδική δίαιτα, αλλά μερικές φορές η χρήση ινσουλίνης απαιτείτε επίσης.
Αν ο διαβήτης δεν ελέγχεται επαρκώς ο ασθενής έχει ένα σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΔΙΑΒΗΤΗ
Παρακάτω είναι μια λίστα με τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από μη ελεγχόμενο διαβήτη:

Επιπλοκές στα μάτια – γλαύκωμα, καταρράκτη, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και μερικά άλλα.
Επιπλοκές στα πόδια – νευροπάθεια, έλκη, και μερικές φορές γάγγραινα, που μπορεί να απαιτήσει ώστε το πόδι να ακρωτηριαστεί
Δερματικές επιπλοκές – τα άτομα με διαβήτη είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις του δέρματος και διαταραχές του δέρματος
Καρδιακή Νόσο – ισχαιμική καρδιοπάθεια, όταν η παροχή αίματος στον καρδιακό μυ μειώνεται
Υπέρταση – συχνές σε άτομα με διαβήτη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου των νεφρών, προβλήματα στα μάτια, εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου
Ψυχική υγεία – μη ελεγχόμενος διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο να υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και μερικές άλλες ψυχικές διαταραχές
Απώλεια της ακοής – ασθενείς με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα ακοής
Ουλίτιδα – υπάρχει μια πολύ υψηλότερη επικράτηση της ασθένειας των ούλων μεταξύ των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη
Γαστροπάρεση – οι μύες του στομάχου σταματήσει να λειτουργεί σωστά
Κετοξέωση – ένας συνδυασμός της κέτωσης και οξέωση? συσσώρευση των κετονικών σωμάτων και οξύτητα στο αίμα.
Νευροπάθεια – διαβητική νευροπάθεια είναι ένα είδος νευρικής βλάβης που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά διαφορετικά προβλήματα.
Υπερωσμωτικό Υπεργλυκαιμικό Σύνδρομο (nonketotic) – επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πυροβολήσει πολύ ψηλά, και δεν υπάρχουν στο αίμα ή στα ούρα κετόνες. Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Νεφροπάθεια – μη ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο
Περιφερική αρτηριοπάθεια – συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο πόδι, το τσούξιμο και μερικές φορές προβλήματα με τα πόδια σωστά
Εγκεφαλικό επεισόδιο – εάν η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα τα επίπεδα δεν ελέγχονται, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει σημαντικά
Στυτική δυσλειτουργία – ανδρική ανικανότητα.
Λοιμώξεις – τα άτομα με χαμηλά ελεγχόμενο διαβήτη είναι πολύ πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις
Διαταραχή Επούλωσης πληγών – κοψίματα και τραύματα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν

διαβήτης

διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης. διαβήτης.