δίαιτα | Dr. Ιάκωβος Θεοδοσίου MD.DipU σημαίνει υγεία

δίαιτα
Dr.Iakovos Theodosiou MD.DipU
RELATED MENU[weaver_extra_menu menu=’ΔΙΑΙΤΑ’ style=’menu-vertical’]
RELATED KNOWLWDGE [weaver_extra_menu menu=’PAXISARKIA’ style=’menu-vertical’]
Η δίαιτα και η διατροφή του ανθρώπου επηρεάζει πολλαπλά την κατάσταση υγείας του και την σύσταση του σώματος του, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά.

Oxford Dictionary
ΔΙΑΙΤΑ: Είναι τα είδη των τροφίμων που ένας άνθρωπος ή ζώο ή κοινότητα τρώει συνήθως
Το πως δρά στην υγεία μας, και τα αποτέλεσμα της δίαιτας ή διατροφής του ανθρώπου, είναι μια συσσωρευτική διαδικασία που μπορεί να μας επηρεάζει τόσο με την χρήση τροφών στην πάροδο πολλών χρόνων της ζωής μας όσο και με την χρήση τροφών για περιορισμένο χρονικά διαστήματα.
Για παράδειγμα η σύσταση του σώματος μας διαμορφώνεται με την πάροδο των χρόνων ενώ η αντίδραση των τροφίμων σε διάφορες ασθένειες μπορεί να μας επηρεάσει άμεσα και για μικρά χρονικά διαστήματα.

Η κύρια μεταβολή του ανθρώπου κατά την διάρκεια της ηλικίας του είναι η μεταβολή στην σύσταση σώματος. Ως βρέφη η περιεκτικότητα σε νερό φτάνει το 75% και ο λιπώδης ιστός είναι πολύ λίγος περίπου στό 3-5% ενώ όσο περνά η ηλικία τα δύο αυτά στοιχεία αντιστρέφονται και τελικά στο γήρας το ποσοστό του νερού μπορεί να φτάσει και το 45% ενώ του λιπώδους ιστού το 30-35% σε φυσιολογικά άτομα.

Ως δίαιτα ο περισσότερος κόσμος εννοεί την τροποποιημένη διατροφή για να χάσουμε τα περιττά παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό μας

Ο τομέας της Ιατρικής που ασχολείται με το βάρος ονομάζεται ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗ και χωρίζεται σε δύο βασικούς τομείς την

  • ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗ

Η επιστήμη της διατροφής του ανθρώπου σε σχέση με το βάρος ασχολείται τόσο με το υπερβάλλον βάρος όσο και με την έλλειψη βάρους.

Η εξέλιξη στην επιστήμη της διατροφής του ανθρώπου μας έδωσε νέους ορίζοντες στην προσέγγιση της θεραπευτικής δράσης των ασθενειών και της πρόληψης στην υγεία του ανθρώπου.

Ως διαιτοθεραπεία ορίζεται η εφαρμογή ορισμένων διατροφικών πλάνων και σχεδιασμών για την καλυτέρευση της πορείας μιάς ασθένειας. Η διάρκεια της, εφαρμογής εξαρτάται από την νόσο και την βελτίωση του ασθενή.
Συνήθως είναι τροποποιημένες (εκτός φυσιολογικών ορίων και αναλογιών) δίαιτες για την επαναφορά ορισμένων παραγόντων στο φυσιολογικό ή στην μη επιδείνωση τους.

Σήμερα η δίαιτα και η διατροφή του ασθενή τόσο κατά την νόσο όσο και την αποθεραπεία κατέχει σημαντικό ρόλο.
Ασθένειες μεγάλης συχνότητας που μας επιτρέπει να βάλουμε τον όρο καθημερινές όπως, παχυσαρκία, διαβήτης, χοληστερίνη, ουρικό οξύ, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, δυσκοιλιότητα είναι μόνο μερικές από εκείνες που η διαιτητική παρέμβαση μεταβάλει άμεσα την κατάσταση του ασθενή και τις επιπλοκές από την νόσο.

δίαιτα