καρδιαγγειακές παθήσεις ο ρόλος της διατροφής στην καρδιά και τα αγγεία

καρδιαγγειακές παθήσειςDr. Iakovos Theodosiou MD.DipU
RELATED MENU[weaver_extra_menu menu=’ΔΙΑΙΤΑ’ style=’menu-vertical’]
Η καρδιά είναι ο πιο δυνατός μυς στο σώμα μας.
Εάν ζείτε 70 έτη η καρδιά σας θα έχει κτυπήσει δύο και δυόμισι δισεκατομμύρια φορές. Κάθε κτύπος της καρδιάς αντλεί αίμα σε όλο το σώμα, σπρώχνοντάς το από τις αριστερές κοιλότητες της καρδιάς, μέσω των αρτηριών που διαρκώς μειώνουν την διάμετρο τους όσο απομακρύνονται, φτάνοντας τελικά μέσω των τριχοειδών αγγείων σε όλα τα μέρη του σώματος.

Μόλις το σώμα μας λάβει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες από το αίμα, αυτό επιστρέφει στην καρδιά μέσω των φλεβών στις δεξιές κοιλότητες της καρδιάς. Στο δρόμο της επιστροφής, το αίμα περνάει από το ήπαρ και τους νεφρούς για τον καθαρισμό του και την αφαίρεση των αποβλήτων.
Καρδιά είναι πολύ ευάλωτη σε βλάβες από το περιβάλλον και τις συνήθειες μας, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση ανθυγιεινή διατροφή ή το stress. Όταν λειτουργεί η καρδιά μας επηρεασμένη από παράγοντες κινδύνου τότε μιλάμε για καρδιαγγειακή νόσο, ένας ευρύς όρος που καλύπτει κάθε διαταραχή με επίκεντρο την καρδιά.

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που επηρεάζει την κατάσταση υγείας μας είναι η δίαιτα ή διατροφή μας, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ & ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  • Ισχαιμική καρδιακή νόσος Οι καρδιακές παθήσεις που προκαλούνται από στένωση των στεφανιαίων αρτηριών και ως εκ τούτου την μειωμένη παροχή αίματος προς την καρδιά.
  • Αγγειοεγκεφαλική νόσος -Ασθένεια που αφορούν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το αποτέλεσμα μιας παρεμποδίζμένης παροχή αίματος από την καρδιά πρός κάποιο μέρος του εγκεφάλου.
  • Υπερτασική καρδιοπάθεια -Υψηλή αρτηριακή πίεση που μπορεί να είναι άγνωστης προέλευσης (πρωτογενής υπέρταση) ή γνωστής προέλευσης (δευτεροπαθής υπέρταση) από ορισμένες ειδικές ασθένειες, μολύνσεις, όγκους (όπως στα επινεφρίδια), βλάβη ή ασθένεια των νεφρών κα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσει καρδιαγγειακή νόσο.

Όλες οι ομάδες καρδιαγγειακών παθήσεων που προαναφέραμε σχετίζονται με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου που είναι συσσωρευτικοί και προσθετικοί και με τα χρόνια προκαλούν μόνιμες βλάβες στην καρδιά και στα αγγεία.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, την εθνικότητα και την ηλικία, δεν μπορεί να αλλάξει. Άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθούν όπως η έκθεση σε καπνό, υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, ο διαβήτης, η ανθυγιεινή διατροφή και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Ιδιαίτερης σημασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι το γεγονός ότι ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την μάστιγα της κακής διατροφής. Παρ ‘όλα αυτά, με την εξαίρεση των υπο-Σαχάρια Αφρική, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Δεν θα αναπτύξετε απαραίτητα καρδιαγγειακή νόσο, αν έχετε έναν παράγοντα κινδύνου. Αλλά όσονπερισσότεροι είναι οι παράγοντες κινδύνου που έχετε τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να πάθετε καρδιαγγειακή νόσο, αν δεν αναλάβετε δράση για να τροποποιήσετε τους παράγοντες κινδύνου για να τους σταματίσετε να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς σας.

Υπέρταση
Η υπέρταση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιακές προσβολές. Η δίαιτα και η διατροφή παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ρύθμιση της υπέρτασης. Φανταστείτε μόνο δύο απλούς παράγοντες που δημιουργούν άμεσα υπέρταση και την διαχείριση αυτών μέσω της διατροφής, όπως το αλάτι και η παχυσαρκία.

Διαταραχές λιπιδίων στο αίμα
Οι διαταραχές λιπιδίων στο αίμα πχ. εάν έχουμε υψηλή ολική χοληστερίνη αίματος ή υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων ή τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερίνης ή χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερίνης, είναι όλοι αυτοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλαγή σε μια υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να τροποποιήσει το προφίλ των λιπιδίων στο αίμα σας.

Καπνός
Η χρήση του καπνού είτε πρόκειται για κάπνισμα ή μάσημα καπνού, αυξάνει τους κινδύνους των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός όσα περισσότερα χρόνια καπνίζουμε τόσο για τον άνδρα όσο και για την γυναίκα. Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Η διακοπή της χρήσης καπνού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σημαντικά, δεν έχει σημασία πόσο καιρό έχετε καπνίσει.

Σωματική Αδράνεια
Η σωματική αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 50%. Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο και σας προδιαθέτει για διαβήτη. Ο διαβήτης είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Διαβήτης τύπου2
Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Έχοντας διαβήτη έχετε διπλάσιες πιθανότητες από κάποιον που δεν έχει να αναπτύξετε καρδιαγγειακή νόσο. Αν δεν ελεγχθεί ο διαβήτης, τότε είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε καρδιαγγειακή νόσο σε μικρότερη ηλικία από τους άλλους ανθρώπους και θα είναι και πιο καταστροφική. Για τις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ο διαβήτης ακυρώνει την προστατευτική δράση των οιστρογόνων και ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων αυξάνεται σημαντικά.

Κορεσμένα Λιπαρά
Μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπολογίζεται ότι αυτό προκαλεί περίπου το 31% της στεφανιαίας νόσου και το 11% του εγκεφαλικού επεισοδίου σε όλο τον κόσμο.

Ανέχεια
Η ανέχεια, δεν έχει σημασία πού στον πλανήτη, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια χρονίως αγχωτική ζωή, την κοινωνική απομόνωση, η κακής ποιότητας φαγητό, το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

καρδιαγγειακές παθήσεις

καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις. καρδιαγγειακές παθήσεις.