κάρδιο μεταβολικά καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου

κάρδιο μεταβολικάDr.Iakovos Theodosiou MD.DipU
RELATED MENU[weaver_extra_menu menu=’ΔΙΑΙΤΑ’ style=’menu-vertical’]
Ως μεταβολισμός (Βιολογία, Φυσιολογία) ορίζεται το άθροισμα των φυσικών και χημικών διεργασιών σε έναν οργανισμό στον οποίο τα στοιχεία που αποτελείται, παράγονται, συντηρούνται ενώ ταυτόχρονα ενέργεια καταναλώνεται και αποδίδεται στο περιβάλλον.
Οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κάθε στιγμή στο οργανισμό μας είναι πολλές και μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου. Πολλές από αυτές τις διεργασίες είτε λόγο ηλικιακής φθοράς είτε από άλλη αιτία μεταβάλλονται και επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία των οργάνων μας.

Ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σύστημα του ανθρώπου που επηρεάζεται με πολλαπλές συνέπειες για τον άνθρωπο είναι το καρδιαγγειακό.
Αν οι παράγοντες που επηρεάζουν την φυσιολογική πορεία και λειτουργία των οργάνων μας είναι λόγο ηλικίας αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να διερευνήσουμε κατά πόσο επηρεάζονται από το περιβάλλον και κατά πόσο μπορούμε να τους βελτιώσουμε. Ενώ αν οι παράγοντες προέρχονται τόσο από γενετική και άλλη παθολογική αιτία μιλάμε για ασθένειες που προκαλούν μεταβολές στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και θα πρέπει να ανατρέξουμε θεραπευτικά στην βάση αυτών των μεταβολών αλλά και υποστηρικτικά με δράσεις από το περιβάλλον.

Επειδή εμπλέκονται η καρδιά, τα αγγεία και ο μεταβολισμός του ανθρώπου τα θέματα αυτά ονομάζονται καρδιομεταβολικά και οι παράγοντες που επηρεάζουν καρδιομεταβολικοί παράγοντες.

Εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουμε τους κλασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, το φύλο, η χοληστερόλη και τα άλλα λιπίδια του αίματος. Σήμερα νέες μελέτες βάζουν στο μικροσκόπιο και άλλους παράγοντες πολύ πιο σύνθετους που φαίνεται ότι διαδραματίζουν κύριο ρόλο στα καρδιομεταβολικά και λέγονται αναδυόμενοι όπου και συνεχώς μελετιούνται.
Αυτοί οι παράγοντες είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, η αθηροματογενετική δισλιπιδαιμία, το αιματολογικό προθρομβωτικό προφίλ, η κοιλιακή παχυσαρκιά κα.
ΚΑΡΔΙΟΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΙ_ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Αυτό που φαίνεται από τον πίνακα είναι ότι πολλοί από τους μεταβολικούς παράγοντες που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα και λέγονται καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να τροποποιηθούν μεταβάλλοντας το σωματικό μας βάρος και ιδιαίτερα το ποσοστό στο σωματικό μας λίπος. Με βάση αυτό και σε ανάλυση σε βάθος παρατηρούμε ότι οι παράγοντες αυτοί εμπλέκονται ο ένας με τον άλλο και πολλές φορές δημιουργούν φαύλους κύκλους.

Εαν θα δουμε τον πίνακα με τις επιπλοκές της παχυσαρκίας θα δούμε ότι οι περισσότεροι καρδιμεταβολικοί παράγοντες κινδύνου είναι και κλασσικές επιλοκές της παχυσαρκίας.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ_ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Νέες προσεγγίσεις σε μοριακό επίπεδο όπως το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εξηγούν την δράση των μεταβολών που ενισχύουν την γένεση καδιομεταβολικών παραγόντων.
obesity cardiometabolic

κάρδιο μεταβολικά

κάρδιο μεταβολικά. κάρδιο μεταβολικά. κάρδιο μεταβολικά. κάρδιο μεταβολικά. κάρδιο μεταβολικά. κάρδιο μεταβολικά. κάρδιο μεταβολικά. κάρδιο μεταβολικά. κάρδιο μεταβολικά. κάρδιο μεταβολικά.