κετογονική δίαιτα | Dr. Ιάκωβος Θεοδοσίου MD.DipU η πραγματική λιποδιαλυτική δίαιτα

κετογονική δίαιτα
Dr.Iakovos Theodosiou MD.DipU
RELATED MENU[weaver_extra_menu menu=’KETOGENIC DIET’ style=’menu-vertical’]
RELATED KNOWLWDGE
[weaver_extra_menu menu=’KNOWLEDGE KETOGENIC DIET’ style=’menu-vertical’]
Η κετογονική δίαιτα είναι η δίαιτα που προκαλεί στον οργανισμό την μεταβολική κατάσταση που λέγεται “διατροφική κέτωση” ενώ βιοχημικά χαρακτηρίζεται απο την αύξηση ουσιών στο αίμα που λέγονται κετόνες.
Είναι μια δίαιτα που βάζει τον οργανισμό να καίει κυρίως λίπος.

Είναι μια δίαιτα εξαιρετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες όπου στόχος είναι να φέρει τον οργανισμό σε μια μεταβολική κατάσταση όπου καίει λίπος ως κύριο καύσιμο σε αντίθεση με το σύνηθες που είναι η γλυκόζη (ζάχαρη).
Η κετογόνος δίαιτα υπάρχει εδώ και 90 χρόνια. Σχεδιάστηκε το 1924 από τον Δρ Ράσελ Wilder στη Mayo Clinic με σκοπό την θεραπεία της επιληψίας. Έκτοτε μελετήθηκε για πολλές διαστάσεις η κετογονική δίαιτα.

Κέτωση, είναι η μεταβολική κατάσταση του οργανισμού όπου δεν υπάρχει αρκετή γλυκόζη διαθέσιμη για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί για ενέργεια, μόρια που ονομάζονται κετόνες και παράγονται κατά την διάσπαση του λίπους.

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει για δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες ή όπως λέγονται LOW or VERY LOW CARBOHYDRATES DIET και μαζί με τον όρο αυτό, τον όρο κετογονική δίαιτα.

Είναι όλες οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακα, κετογονικές;
Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα στην κετογονική δίαιτα, είναι μια κατάσταση που λέγεται κέτωση δεν είναι η ίδια σε όλους τους ανθρώπους και μπορεί να μην επέλθει και ποτέ.
Ο μεγαλύτερος παράγοντας για το αν ή όχι μια δίαιτα είναι κετογονική, έχει να κάνει με το πόσο χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι. Μια μέτρια μείωση σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη σε πολλούς ανθρώπους, αλλά αυτό δεν είναι μια κετογονική δίαιτα.

Ονομάζεται κέτωση η μεταβολική κατάσταση, που είναι αυξημένο το επίπεδο των κετονικών σωματίων ή κετόνης στο αίμα.
Η διατροφική κέτωση είναι απλά μια φυσιολογική μεταβολική διαδικασία, ως απάντηση του οργανισμού στην έλλειψη γλυκόζης κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος χρησιμοποιούν για καύσιμο, ουσίες που προέρχονται από την αποδόμηση λίπους και ονομάζονται κετόνες.

Κετογόνο δίαιτα μπορούμε να έχουμε ανάλογα με τις διατροφικές σχέσεις στα μακροστοιχεία της διατροφής (Υδατάνθρακες, Λιπαρά και Πρωτεΐνες). Υπάρχουν πολλά είδη κετογονικής δίαιτας με διαφορετικές χρήσης κάθε μιας. Σε γενικές γραμμές, η διατροφή είναι πλούσια σε λιπαρά, επαρκής σε πρωτεΐνη και χαμηλή σε υδατάνθρακες.

κετογονική δίαιτα
Αυτός ο συνδυασμός αλλάζει τον τρόπο που χρησιμοποιεί ενέργεια στο σώμα. Το λίπος μετατρέπεται στο ήπαρ σε λιπαρά οξέα και κετονικά σωμάτια ή κετόνη.

Ένα άλλο αποτέλεσμα που έχει η κετογόνος δίαιτα είναι ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη ως αποτέλεσμα την βελτίωση πολλών καταστάσεων υγείας.

κετογονική δίαιτα