κυτταρίτιδα | Dr. Ιάκωβος Θεοδοσίου MD.DipU απλά αύξηση λιπώδους ιστού

κυτταρίτιδαDr.Iakovos Theodosiou MD.DipU
RELATED MENU[weaver_extra_menu menu=’ΔΙΑΙΤΑ’ style=’menu-vertical’]
Η κυτταρίτιδα είναι ένα από τα πιο απογοητευτικά προβλήματα αισθητικής για τις γυναίκες όλων των ηλικιών και όλων των κιλών.
Αν έχετε κυτταρίτιδα είστε πράγματι στη συντριπτική πλειοψηφία – πάνω από το 80% των γυναικών άνω των 20 ετών θα αναπτύξουν κυτταρίτιδα στη ζωή τους. Παρά το γεγονός ότι οι άνδρες μπορούν να κάνουν κυτταρίτιδα, περίπου 90-98% των περιπτώσεων της κυτταρίτιδας συμβαίνουν σε γυναίκες. Δυστυχώς για τις γυναίκες, που 100% συμβάλουν τα γονίδια τους.

Η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα διευρυμένης συσσώρευσης λίπους του σώματος, κάτω από το δέρμα, που ανεβάζει τον υπερκείμενο συνδετικό ιστό.

Όταν τα λιπώδη κύτταρα μεγαλώνουν, πιέζουν το χώρο κάτω από το δέρμα, δημιουργώντας μια τάση ανοδικών πιέσεων στο δέρμα.
Αυτή η πίεση που ασκεί το λίπος προς τα επάνω, στις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας, ωθεί προς τα πάνω τα πάντα, και δημιουργεί ένα λακκάκι στην επιφάνεια του δέρματος. Όταν αυτό επεκταθεί η κυτταρίτιδα απλώνεται σε μια ευρύτερη επιφάνεια και δίνει την όψη φλοιού πορτοκαλιού.
Η κυτταρίτιδα είναι στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα του λιπώδους ιστού και είναι το πρώτο βήμα στην είσοδος της παχυσαρκία (αύξηση λίπους).
Δεν έχει σημασία αν είμαστε λεπτοί ίσως μέσα μας να έχουμε αυξημένο λίπος.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Τα αίτια της κυτταρίτιδας δεν είναι καλά κατανοητά, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες που έχουν προταθεί ως εξηγήσεις. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Ορμονικοί παράγοντες – ορμόνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Τα οιστρογόνα, η ινσουλίνη, η νοραδρεναλίνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες και η προλακτίνη παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην δημιουργία της.
  • Γενετική – Τα γονίδια μπορεί να προδιαθέτουν ένα άτομο σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την κυτταρίτιδα, όπως το φύλο, τη φυλή, τον αργό μεταβολισμό, κατανομή του λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα, και την κυκλοφορική ανεπάρκεια.
  • Διατροφή – οι άνθρωποι που τρώνε πάρα πολύ λίπος, υδατάνθρακες, αλάτι και πολύ λίγες ίνες είναι πιθανόν να έχουν περισσότερη κυτταρίτιδα.
  • Τρόπος ζωής – κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πιο διαδεδομένη στους καπνιστές, σε όσους δεν αθλούνται και σε αυτούς που κάθονται ή στέκονται όρθιοι σε μία θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Ένδυση – εσώρουχα ή ρούχα, σφιχτά και ελαστικά στην περιοχή των γλουτών (περιορισμός της ροής του αίματος) μπορούν να συμβάλουν στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας.
Η ΛΥΣΗ
Η πραγματική και μοναδική ριζική λύση και αλήθεια στην κυτταρίτιδα είναι ότι πρέπει να μειωθεί το λίπος του οργανισμού τόσο ολικά όσο και τοπικά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η κετογονική δίαιτα είναι η μοναδική θεραπεία, που δρά στην αιτία του προβλήματος δηλαδή στην μείωση λίπους και δεν βελτιώνει απλά και μόνο την περιοχή, ώστε να μειωθεί μόνο η κακή εμφάνιση του δέρματος.
Κετογονική είναι η δίαιτα που βάζει τον οργανισμό σε μια μεταβολική κατάσταση που λέγεται ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΕΤΩΣΗ. Στην διατροφική κέτωση ο οργανισμός χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά το λίπος για ενέργεια και κατά την καύση του παράγει κάποιες ουσίες που λέγονται ΚΕΤΟΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΙΑ ή ΚΕΤΟΝΕΣ. Τις κετόνες μπορούμε να τις μετράμε τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα.
Η κετογονική δίαιτα ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΛΙΠΟΣ, ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ, ΓΥΜΝΑΖΕΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ στην καύση λίπους.

κυτταρίτιδα