μείωση λίπους μείωση βάρους δεν σημαίνει και μείωση λίπους

μείωση λίπουςDr. Iakovos Theodosiou MD.DipU
RELATED MENU[weaver_extra_menu menu=’ΔΙΑΙΤΑ’ style=’menu-vertical’]
Ο λιπώδης ιστός, ή λίπος, είναι ένας ιστολογικός – ανατομικός όρος και περιγράφει ένα είδος χαλαρού συνδετικού ιστού που αποτελείται από λιποκύτταρα.
Ο κύριος ρόλος του είναι να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή λίπους καθώς επίσης έχει και προστατευτικό ρόλο γύρο από κάποια όργανα και μονωτικό ρόλο θερμοκρασίας.
Η σημασία του λιπώδη ιστού στην φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος είναι σημαντική ενώ η φυσιολογική ποσότητα λίπους του οργανισμού εξαρτάται τόσο από το φύλο όσο και από την ηλικία.
Η αναφορά στον λιπώδη ιστό καλό είναι να γίνεται ως ποσοστό επί της εκατό στο βάρος του ανθρώπου που περιγράφουμε.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΛΙΠΟΥΣ
ΗΛΙΚΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΔΡΑΣ
18-39 21-32% 8-19%
40-59 13-33% 11-21%
60-79 24-35% 13-24%

Η αύξηση των φυσιολογικών ορίων λιπώδους ιστού ή λίπους του οργανισμού προκαλεί σοβαρές μεταβολικές, οργανικές και αισθητικής φύσεως διαταραχές.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του λιπώδη ιστού που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην υγεία μας είναι η κατανομή του στο σώμα μας.

Η παγκόσμια οργάνωση υγείας όρισε την παχυσαρκία ως την παθολογική αύξηση λιπώδους ιστού του οργανισμού, με φοβερές συνέπειες για την υγεία και ως μια από τις κύριες αιτίες θανάτου του σύγχρονου πολιτισμού. Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Τα τελευταία χρόνια όπου υπάρχει ενημερωτικός και διαφημιστικός τόπος θα δούμε κυρίως την πρόταση “χάστε λίπος με…” για ιδανικό αδυνάτισμα και για επαναφορά του λίπους του οργανισμού στα φυσιολογικά επίπεδα.
Είναι αυτό όμως αλήθεια και κατά πόσο συνδέεται η μείωση βάρους με πραγματική μείωση λίπους?

Στην πραγματικότητα και στην κοινή πρακτική αυτό σπάνια συμβαίνει και αυτό μπορεί κάποιος εύκολα να το διαπιστώσει είτε από ιδία εμπειρία είτε έχοντας φίλους που αδυνάτισαν και πόσο εύκολα ξαναπήραν τα κιλά τους.
Στην Ιατρική πρακτική η μείωση βάρους δεν έχει καμιά σχέση με την μείωση λίπους. Για να συμβεί αυτή η πολυπόθητη μείωση λίπους στον οργανισμό σε φυσιολογικά επίπεδα και όχι απλά ένα μικρό ποσοστό ενώ η ζυγαριά να έχει κατέβει αρκετά κιλά, χρειάζεται αυτό που λέμε μεταβολική ανασύσταση του οργανισμού.

Η μεταβολική ανασύσταση του οργανισμού είναι μια πολαπλών βημάτων προσέγγιση με ένα σύνολο παραγόντων που θα πρέπει να διαγνωστούν και να ληφθούν υπόψιν για τον κεντρικό σχεδιασμό τόσο της δίαιτας όσο και της συνολικής θεραπευτικής προσέγγισης, την συνεχή επανεκτίμηση και προσαρμογή των βημάτων για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Φυσικά λόγο της πολυπλοκότητας της κατάστασης και των συστημάτων που λαμβάνουν χώρα σε αυτήν την αναδόμηση ο ειδικός θα πρέπει να είναι ιατρός που γνωρίζει τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος όσο και τις μεταβολές από την παρεμβατική διαιτοθεραπεία.
Η λιπόλυση μπορεί και μετριέται τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα με ειδικούς μεταβολίτες που προέρχονται από την διάσπαση λίπους του οργανισμού.

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ_ΛΙΠΟΣ

μείωση λίπους

μείωση λίπους. μείωση λίπους. μείωση λίπους. μείωση λίπους. μείωση λίπους. μείωση λίπους. μείωση λίπους. μείωση λίπους.