παχυσαρκία | Dr. Ιάκωβος Θεοδοσίου MD.DipU περισσότερο λίπος από το φυσιολογικό

Ως παχυσαρκίας ορίζεται η μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λιπώδους ιστού στον οργανισμό που διαταράσει τόσο την φυσική όσο και ψυχική υγεία μας. Έχει μεγάλη αξία να διαχωρίσουμε την διαφορά βάρους και λίπους ορίζοντας την παχυσαρκία. Στην πραγματικότητα μια αύξηση βάρους δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και αύξηση λίπους. Αυτό κατά κύριο λόγο συμβαίνει σε άτομα με μεγάλη μυϊκή κόπωση ή άθληση. Ενώ από την άλλη ένα φυσιολογικό βάρος δεν σημαίνει και φυσιολογικό ποσοστό λίπους του οργανισμού.

Δυστυχώς δεν έχουμε κάποιο εύκολο δείκτη για την καταγραφή του λίπους και γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τον Δείκτη μάζας Σώματος ή BMI (body mass index) για την κατάταξη της παχυσαρκίας σαν πρώτη άποψη στον γενικό πληθυσμό.

O δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), δίδεται από το πηλίκο του βάρους ενός ατόμου (σε κιλά) διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους του (σε μέτρα).

  • Ένα άτομο με ΔΜΣ 30 ή περισσότερο θεωρείται παχύσαρκο.
  • Ένα άτομο με ΔΜΣ ίσο ή άνω του 25 θεωρείται υπέρβαρο.

OBESITY ROOT

Παρόλα αυτά, ο ΔΜΣ δεν μας δίνει πληροφορίες σχετικά με το συνολικό λίπος ή τον τρόπο που κατανέμεται στο σώμα μας, το οποίο συνιστά σημαντικό στοιχείο καθώς το υπερβολικό κοιλιακό λίπος πιθανόν να έχει επιπτώσεις με τη μορφή προβλημάτων υγείας.

Μια μέθοδος μέτρησης της κατανομής του λίπους είναι η περιφέρεια της μέσης είναι ποιό συμβατή πργματική παθπλογία της παχυσαρκίας. Η περιφέρεια της μέσης δεν σχετίζεται με το ύψος και παρέχει μια απλή και πρακτική μέθοδο προσδιορισμού των υπέρβαρων ανθρώπων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία. Εάν ένας άντρας έχει περιφέρεια μέσης μεγαλύτερη από 94-102 εκ. και μια γυναίκα μεγαλύτερη από 80-88 εκ., αυτό σημαίνει ότι έχουν υπερβολικό κοιλιακό λίπος, και επομένως, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων υγείας, ακόμα και αν ο ΔΜΣ τους είναι σε γενικές γραμμές σωστός.

Με βάση την περιφέρεια της μέσης, οι άνθρωποι διακρίνονται σε δυο κατηγορίες:

  • Άτομα με αρρενωπή κατανομή λίπους -συχνά ονομάζεται σωματότυπος ΜΗΛΟ, και σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού λίπους είναι ενδοκοιλιακό, κατανέμεται γύρω από το στομάχι και το θώρακα και τους τοποθετεί σε ομάδα μεγαλύτερου κινδύνου εκδήλωσης νοσημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
  • Άτομα με θηλυκή κατανομή λίπους -συχνά ονομάζεται σωματότυπος ΑΧΛΑΔΙ, που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του σωματικού τους λίπους κατανέμεται γύρω από τους γοφούς, τους μηρούς και τα οπίσθια και ανήκουν σε ομάδα μεγαλύτερου κινδύνου εκδήλωσης μηχανικών προβλημάτων (για παράδειγμα στις αρθρώσεις, τους μηρούς).

Οι παχύσαρκοι άντρες είναι πιο πιθανό να ανήκουν στην κατηγορία του σωματότυπου «μήλο», ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ανήκουν στην κατηγορία του σωματότυπου «αχλάδι».
Υπερβολικό βάρος είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για έναν αριθμό χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Παρ’ ότι θεωρούσαμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας ένα πρόβλημα για τις χώρες υψηλού εισοδήματος, φαίνεται τελευταία ότι η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι πλέον σε δραματική άνοδο σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές.

παχυσαρκία

RELATED VIDEOS
παχυσαρκία. παχυσαρκία. παχυσαρκία. παχυσαρκία
Share !
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail