επιπλοκές παχυσαρκίας μια καταστροφή για την υγεία μας

επιπλοκές παχυσαρκίας
Dr.Iakovos Theodosiou MD.DipU
RELATED KNOWLWDGE
[weaver_extra_menu menu=’PAXISARKIA’ style=’menu-vertical’]
Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι πολλές και διαταράσουν σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού και δεν είναι απλά ένα πρόβλημα ζυγαριάς και αισθητικής. Είναι μια κατάσταση που επιβαρύνει την υγεία μας και εμπλέκεται με σοβαρές ασθένειες.

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ
Όσο αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματος, αυξάνεται το ίδιο ο κίνδυνος για στεφανιαία καρδιακή νόσο (CHD). CHD είναι μια κατάσταση κατά την οποία λίπος επικάθεται στις στεφανιαίες αρτηρίες που ονομάζεται αθηρωματική πλάκα. Αυτές οι αρτηρίες παρέχουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα στην καρδιά.
Η πλάκα μπορεί να περιορίσει ή να εμποδίσει τις στεφανιαίες αρτηρίες και να μειώσει τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή. (Στηθάγχη είναι ο πόνος στο στήθος ή δυσφορία.)
Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία η καρδιά μας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός μας.

ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (ΥΠΕΡΤΑΣΗ)
Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη ώθησης του αίματος ενάντια στα τοιχώματα των αρτηριών, καθώς η καρδιά αντλεί το αίμα. Εάν αυτή η πίεση αυξάνεται και παραμένει υψηλή με πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψει το σώμα με πολλούς τρόπους.
Οι πιθανότητές να έχουμε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι μεγαλύτερη, αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ_ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Όντας υπέρβαρος ή παχύσαρκος μπορεί να οδηγηθούμε στην συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας (πλάκας λιπιδίων) στις αρτηρίες. Μια αθηρωματική πλάκα, μπορεί να αποκολληθεί από τα τοιχώματα του αγγείου και να προκαλέσει έναν θρόμβο αίματος.
Αν ο θρόμβος είναι κοντά στον εγκέφαλό, μπορεί να μπλοκάρει τη ροή του αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2
Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια στην οποία η γλυκόζη αίματος του σώματος, ή το επίπεδο ου σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλό. Κανονικά, το σώμα διασπά τα τρόφιμα σε γλυκόζη και στη συνέχεια μεταφέρει τα κύτταρα σε όλο το σώμα. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη για να μετατρέψει τη γλυκόζη σε ενέργεια.
Στο διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα του σώματος δεν χρησιμοποιούν ινσουλίνη σωστά. Αρχικά, το σώμα αντιδρά εκκρίνοντας περισσότερη ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα του.
Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου, τύφλωσης κα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 είναι υπέρβαροι.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ
Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είστε σε αυξημένο κίνδυνο να μην έχετε φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων του αίματος. Το κακό προφίλ λιπιδίων του αίματος χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL (κακής) χοληστερόλης και χαμηλά επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης.
Ανώμαλα επίπεδα αυτών των λιπών στο αίμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι το όνομα του συνόλου μιας ομάδας παραγόντων κινδύνου που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μπορείτε να αναπτύξετε οποιαδήποτε από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου ξεχωριστά, αλλά τείνουν να εμφανίζονται μαζί. Η διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου γίνεται αν έχετε τουλάχιστον τρεις από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:
– Μια μεγάλη διάμετρο κοιλίας. Αυτό ονομάζεται κοιλιακή παχυσαρκία ή “σχήμα μήλου”. Έχοντας επιπλέον λίπος στην περιοχή της κοιλίας είναι μεγαλύτερος ο παράγοντας κινδύνου για CHD από έχοντας επιπλέον λίπος σε άλλα μέρη του σώματος, όπως για τα ισχία.
– Ένα υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο των τριγλυκεριδίων (ή είστε σε φάρμακο για τη θεραπεία υψηλά τριγλυκερίδια).
– Ένα χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο χοληστερόλης HDL (ή είστε σε φάρμακο για τη θεραπεία χαμηλή HDL-χοληστερόλη).
– Υψηλότερη από την κανονική πίεση του αίματος (ή είστε σε φάρμακο για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης).
– Υψηλότερη από το φυσιολογικό σάκχαρο νηστείας (ή είστε σε φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη).

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Όντας υπέρβαρος ή παχύσαρκος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου και της χοληδόχου κύστης.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία κοινή πρόβλημα στα γόνατα, τα ισχία και χαμηλά στην πλάτη. Η κατάσταση παρουσιάζεται όταν ο ιστός που προστατεύει τις αρθρώσεις φθείρεται. Το επιπλέον βάρος μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση και τη φθορά στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο.

ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ
Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή στην οποία έχετε μία ή περισσότερες παύσεις στην αναπνοή ή ρηχή αναπνοή, ενώ έχετε κοιμηθεί.
Ένας ασθενής που έχει άπνοια ύπνου μπορεί να έχουν περισσότερο λίπος αποθηκεύεται γύρω από το λαιμό. Αυτό μπορεί να περιορίσετε τον αεραγωγό, γεγονός που καθιστά δύσκολο να αναπνεύσει.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΟΑΕΡΙΣΜΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Το σύνδρομο υποαερισμού παχυσαρκίας (ΥΑΕ) είναι μια διαταραχή που επηρεάζει την αναπνοή κάποια παχύσαρκα άτομα. Σε OHS, κακή αναπνοή οδηγεί σε πάρα πολύ διοξείδιο του άνθρακα (υποαερισμού) και πολύ λίγο οξυγόνο στο αίμα (υποξαιμία).
ΥΑΕ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα έμμηνου ρύσεως και στειρότητα στις γυναίκες.

ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ
Οι χολόλιθοι είναι δύσκολο κομμάτια από πέτρα-όπως υλικό που σχηματίζουν στη χοληδόχο κύστη. Είναι ως επί το πλείστων από τη χοληστερόλη. Οι χολόλιθοι μπορεί να προκαλέσει στομαχικές ή πόνο στην πλάτη.
Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν χολολιθίασης. Επίσης, το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε μια διευρυμένη χοληδόχο κύστη που δεν λειτουργεί καλά.

επιπλοκές παχυσαρκίας

επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας. επιπλοκές παχυσαρκίας.