σοκολάτα και η ιστορία της η τροφή των θεών ( theobroma cocoa )

Όταν οι περισσότεροι από εμάς ακούμε τη λέξη σοκολάτα, έχουμε στο μυαλό μας μια εικόνα από μπάρα σοκολάτα, ένα κουτί καραμέλες ή ένα σοκολατένιο κουνέλι.

Το ρήμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι ίσως το τρώω και όχι πίνω και το πιο εύστοχο επίθετο φαίνεται να είναι το γλυκό.
Ωστόσο, περίπου το 90 τοις εκατό της μακράς ιστορίας της σοκολάτας, ήταν αυστηρά ένα ποτό, και η ζάχαρη δεν είχε τίποτα να κάνει με αυτό.

Η ορολογία μπορεί να είναι μια μικρή σύγχυση, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί αυτές τις μέρες χρησιμοποιούν τον όρο κακάο ή COCOA όταν πρόκειται για τις φυτείες ή τα φασόλια cocoa, πριν από την επεξεργασία, ενώ ο όρος σοκολάτα αναφέρεται σε οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από τα φασόλια cocoa.

Το κακάο, γενικά αναφέρεται σε σοκολάτα σε μορφή σκόνης.
Ετυμολογικά εντοπίζεται η προέλευσης της λέξης σοκολάτα με την λέξη των Αζτέκων “xocolat” η οποία αναφέρεται σε ένα πικρό ποτό που παρασκευάζεται από κόκκους κακάο. Η λατινική ονομασία του δέντρου κακάο, Theobroma cacao, σημαίνει “τροφή των θεών”.

Πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί έχουν υπολογίσει την ανακάλυψη της σοκολάτας εδώ και περίπου 2000 χρόνια, αλλά οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα.

history of cocoaΣτο βιβλίο: Η αληθινή ιστορία της σοκολάτας, οι συγγραφείς Sophie και Michael Coe κάνουν μια υπόθεση ότι η πρώτη κατανάλωσης σοκολάτας εκτείνεται πίσω τρεις ή ακόμα και τέσσερις χιλιετίες προ του Κολομβιανού πολιτισμούς της Κεντρική Αμερική.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ανθρωπολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια ανακοινώσανε την ανακάλυψη των υπολειμμάτων κακάο στην αγγειοπλαστική ανασκαφή στην Ονδούρα που θα μπορούσε να χρονολογηθεί από το 1400 π.Χ. Δείχνει ένα γλυκό πολτό του καρπού κακάο, το οποίο περιλαμβάνει τα φασόλια cocoa, ζυμώθηκε σε ένα οινοπνευματώδες ποτό.

Είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτό πότε ακριβώς γεννήθηκε σοκολάτα, αλλά είναι σαφές ότι είχε τιμηθεί από την αρχή.

Για πολλούς αιώνες στην προ-σύγχρονη Λατινική Αμερική, το κακάο θεωρήθηκε αρκετά πολύτιμο για να χρησιμοποιηθεί και ως νόμισμα. Ενδεικτικά με 100 φασόλια cocoa θα μπορούσε κανείς να αγοράσει ένα κιλό γαλοπούλα, σύμφωνα με ένα έγγραφο της φυλής Aztec του 16ου αιώνα.

Τόσο οι Μάγια και οι Αζτέκοι πίστευαν ότι το φασόλι του κακάο είχε μαγικές, ή ακόμη και θεικές, ιδιότητες, και χρησιμοποιούνταν στις πιο ιερές τελετουργίες όπως της γέννησης, γάμου και θανάτου.

Το γλύκισμα ή η ζαχαρούχος σοκολάτα δεν εμφανίζεται μέχρι οι Ευρωπαίοι να ανακαλύψουν την Αμερική. Ο μύθος λέει ότι ο βασιλιάς των Αζτέκων Μοντεζούμα προσέφερε στον Ισπανός εξερευνητής Hernando Cortes ρόφημα σοκολάτας εξεφράζοντας την ικανοποίησή του αφού κατά λάθος τον νόμισε για μετενσάρκωση θεότητας αντί για κατακτητή και εισβολέα.
Η σοκολάτα δεν ταιριάζει στον ουρανίσκο των αλλοδαπών κατά την πρώτη επαφή, όπως περιγράφεται στα γραπτά του, και φαίνεται σαν ένα “πικρό ποτό για τους χοίρους” αλλά από τη στιγμή ανακατεύτηκε με μέλι ή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, έγινε γρήγορα δημοφιλές σε όλη την Ισπανία.

Μέχρι το 17ο αιώνα, η σοκολάτα ήταν ένα μοντέρνο ποτό σε όλη την Ευρώπη, που πιστεύεται ότι έχει θρεπτικές ιδιότητες, φαρμακευτική δράση ακόμα και αφροδισιακές ιδιότητες (φημολογείται ότι Casanova ήταν ιδιαίτερα λάτρης του cacao).
Παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό προνόμιο των πλουσίων μέχρι την εφεύρεση της ατμομηχανής που έκανε δυνατή την μαζική παραγωγή στα τέλη του 1700.

Το 1828, ένας Ολλανδός χημικός βρήκε έναν τρόπο για να κάνει τη σοκολάτα σε σκόνη αφαιρώντας το ήμισυ περίπου το φυσικό λίπος (βούτυρο κακάο) από υγρό σοκολάτας, κονιορτοποίηση σε ότι απέμεινε και κατεργασία του μείγματος με αλκαλικά άλατα για να μειώσει την πικρή γεύση. Το προϊόν του έγινε γνωστή ως “ολλανδικό κακάο” και σύντομα οδήγησε στη δημιουργία των στερεών σοκολάτα.